Valea Prutului Inferior, cercetări etnografice și folclorice de teren Natalia Grădinaru, Dorina Onica, Mariana Cocieru

Valea Prutului Inferior 2018 (4)

În perioada 16 iulie-5 august 2018, echipa de etnografi și folcloriști ai Asociației Obşteşti ”Institutul de Cercetări Bioarheologice şi Etnoculturale” (ICBE), constituită din dr. Natalia Grădinaru, dr. Dorina Onica și dr. Mariana Cocieru, a realizat cercetări de teren în satele Manta, Pașcani, Văleni, Giurgiulești şi Crihana Veche din valea Prutului de Jos.

Cercetările au fost realizate de către etnografii şi folcloriştii Asociaţiei Obşteşti ”Institutul de Cercetări Bioarheologice şi Etnoculturale” (ICBE), în colaborare cu Asociaţia Obştească ”Pro Art”, în cadrul proiectului ”Prin Artă spre Cultură”, prin intermediul Programului ”Cahul – Capitala Tineretului 2018”, organizat şi finanţat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova.

Scopul expediției etnofolclorice a fost de a colecta materialele etnografice de teren cu referire la elementele de cultură materială, de a surprinde fenomenele de cultură spirituală în formele lor firești de manifestare și a le înregistra, prin valorificarea memoriei colective a creațiilor de folclor local. În decursul cercetărilor a fost colectat un bogat material audio, video şi fotografic, prin care pot fi reconstituite elementele de cultură și civilizație rurală caracteristice văii Prutului. Astfel, prezintă interes datele culese cu referire la construcția și arhitectura locuinței, formele de amenajare și organizare a gospodăriei și adăposturilor din vatra și moșia satelor, ocupațiile (în special oieritul și pescuitul) și meșteșugurile, tehnica populară şi portul. De asemenea, un rol însemnat îl constituie datele înregistrate şi materialul fotografic colectat cu referire la sărbătorile și obiceiurile din ciclul familial (naştere, căsătorie, înmormântare), calendaristice (sărbători şi obiceiuri cu dată fixă, cu dată mobilă), sărbătorile comunitare. Au fost înregistrate texte inedite de descântece, colinde, urături, captate elemente de folclor coregrafic și teatru popular, identificate cunoștințe și credințe populare, practici de medicină populară. Materialele audio culese vor fi textualizate și valorificate în scopul elaborării unei lucrări științifice, album etnografic și alte studii de specialitate, prin intermediul cărora se va contribui la cunoașterea, promovarea patrimoniului comunității locale și consolidarea identității culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *