O incursiune în cotidianul oamenilor din trecut / Tabăra de Arheologie (Crihana Veche, 10 august 2018) Prin Artă spre Cultură / Cahul - capitala tineretului

Tabăra de Arheologie pe șantierul arheologic din Crihana Veche este în plină desfășurare! Echipa de cercetători ai A.O. ”Institutul de Cercetări Bioarheologice și Etnoculturale” (ICBE), formată din Ion Ciobanu (arheolog), Angela Simalcsik (antropolog), Serghei Agulnicov (arheolog) și Robert Daniel Simalcsik (antropolog) au avut din nou parte de ajutor pe șantier. De această dată, copiilor, adolescenților și tinerilor din localitățile rurale din regiunea Prutului Inferior li s-au alăturat numeroși adulți!

O altă zi de lecţii şi prelegeri publice, cu tematici din domeniul arheologiei, paleoantropologiei, traseologiei și olăritului preistoric.

S-a amenajat Parcul de Arheologie Experimentală, unde au fost efectuate experimente de traseologie pe piese din os și silex similare celor din epoca pietrei și s-a modelat ceramica după metodele preistorice. Audienții au aflat despre practica deformației craniene intenționate a caplui / craniului, despre scopul trepanației craniene, despre traumatismele scheletice. Tinerii au avut posibilitatea practică de a vedea cum interacționează științele conexe arheologiei în vederea reconstituirii trecutului îndepărtat.

De această dată, în tabăra de arheologie experimentală au fost prezenți doi invitați speciali: Oksana Hrytsiuta (istoric / traseolog) de la Universitatea Pedagogică de Stat din Sudul Ukrainei ”K. D. Ushinsky”, Odessa și Elena Frunze (ceramist), lector superior și șef de catedră la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

Pe lângă membrii echipei de cercetători ai ICBE, au mai participat Nicolai Agulnicov (student), Ionela Roman (studentă), Ion Zaporojenco (student), Eugen Constandachi (student), Andrei Cebanu (voluntar) și Liviu Braghiș (voluntar).

Tabăra de Arheologie interdisciplinară ”O incursiune în cotidianul oamenilor din trecut” este realizată de către arheologii, paleoantropologii și etnografii A.O. ”Institutul de Cercetări Bioarheologice şi Etnoculturale” (ICBE), în colaborare cu A.O. ”Pro Art”, în cadrul proiectului ”Prin Artă spre Cultură”, prin intermediul Programului ”Cahul – Capitala Tineretului 2018”, organizat şi finanţat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *