Anunțuri

Mecanismul 2% este procesul în care persoanele fizice plătitoare de impozite direcţionează 2% din suma impozitului pe venit obţinut în anul precedent, către organizaţiile neguvernamentale care acţionează în interes public şi către entitățile religioase.

Procesul de desemnare procentuală mai este numit și mecanismul 2% sau Legea 2%.

În anii 1990 și 2000, mai multe țări din Europa Centrală și de Est au introdus mecanisme care au permis cetățenilor direcționarea a 1% sau 2% din impozitul pe venit către sectorul neguvernamental.

În Republica Moldova, „Legea 2%” – cea care prevede dreptul de a face desemnări procentuale – a fost votată de Parlament la 18 iulie 2014. În iulie 2016, Parlamentul a îmbunătățit mecanismul 2%. La 30 noiembrie 2016, Guvernul a adoptat Regulamentul cu privire la mecanismul de desemnare procentuală  care este și instrumentul de aplicare a „Legii 2%”. Regulamentul stabilește mecanismul prin care contribuabilii – persoanele fizice – pot direcționa 2% din suma impozitului lor pe venit către beneficiarii desemnării procentuale.

În 2017, Legea 2% a fost implementată pentru prima dată și persoanele fizice care au avut obligația de a plăti impozitele au putut să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către una din organizațiile incluse în Lista beneficiarilor 2%.


Lansăm invitațiile la conferinţa ştiinţifică internaţională „Cercetări bioarheologice și etnoculturale în sud-estul Europei” organizată de ICBE

Stimați colegi şi colaboratori, avem deosebita plăcere și ocazie să vă invităm la prima manifestare științifică organizată de Institutul de Cercetări Bioarheologice şi Etnoculturale (ICBE).

Conferinţa ştiinţifică internaţională „Cercetări bioarheologice şi etnoculturale în sud-estul Europei” este organizată de Institutul de Cercetări Bioarheologice şi Etnoculturale (ICBE), în colaborare cu Agenția Națională Arheologică din Chişinău, Universitatea ”Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat din Moldova, Centrul de Cercetări Antropologice ”Olga Necrasov” al Academiei Române – Filiala Iaşi, Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” din Galaţi, Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” din Galaţi, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” din Tulcea şi Institutul de Cercetări Economice şi Sociale ”Gh. Zane” al Academiei Române – Filiala Iaşi.

Menționăm că manifestarea la care vă invităm să participați este înscrisă în Registrul național al manifestărilor științifice internaționale pentru anul 2018, aprobat și vizat de Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare din Republica Moldova.

Evenimentul se va desfășura în intervalul 14-16 august 2018, en plain air, pe șantierul arheologic de la Crihana Veche (raionul Cahul, Republica Moldova), în regiunea Aeroportului Internațional din Cahul.

Organizatorii acestei manifestări ştiinţifice doresc să ofere specialiștilor şi iubitorilor de istorie ocazia să prezinte cele mai importante descoperiri din sud-estul Europei, din domeniile arheologiei, antropologiei, arheozoologiei, paleobotanicii, paleontologiei, sociologiei, pedologiei, etnologiei, folcloristicii, etc.

Vă rugăm ca până la data de 15 iulie 2018 să ne comunicaţi intenţia dumneavoastră în legătură cu participarea la acest eveniment şi să ne faceţi cunoscut titlul intervenţiei şi un scurt rezumat. Rezumatul trebuie să cuprindă între 200 şi 300 cuvinte, poate fi însoţit de o planşă color sau alb-negru.

Toate rezumatele vor fi recenzate de membrii Comitetului Ştiinţific al ICBE.

Aşteptăm cu nerăbdare înscrierile dumneavoastră!

Organizatorii asigură cazare, masă și o atmosferă plăcută pentru discuțiile ce vor răsări pe marginea comunicărilor. Promitem să fim gazde generoase și să vă mulțumim corespunzător pentru efortul pe care-l veți depune pentru a ne onora cu prezența.

Notaţi în agenda dumneavoastră: data limită pentru trimiterea rezumatelor este 15 iulie 2018!

Așteptăm înscrierile la următoarele adrese electronice:

archaeologymoldova@gmail.com

angellisimal@gmail.com

Cu respect, în numele Comitetului Organizatoric,
Ion Ciobanu (Director executiv / președinte al ICBE) și Angela Simalcsik (vicepreședinte al ICBE).

Pentru mai multe detalii privind activitatea A.O. „Institutul de Cercetări Bioarheologice şi Etnoculturale” (ICBE), vă rugăm să consultaţi pagina web https://bioarchaeoheritage.eu/


Vino să fii voluntar pe șantierul de la Crihana Veche-Manta-Pașcani (Cahul)

Institutul de Cercetări Bioarheologice și Etnoculturale (ICBE) din Republica Moldova anunță înscrierea voluntarilor pe șantierul arheologic de la Crihana Veche-Manta-Pașcani (raionul Cahul).

Campania din anul 2018 se va desfășura sub egida proiectului ”Patrimoniul bioarheologic și etnofolcloric din bazinul inferior al Prutului – imperativ de salvgardare și promovare”.

Perioada de desfășurare: 15 iulie – 31 august 2018.

Obiectivul fundamental al proiectului este organizarea și desfășurarea cercetărilor arheologice interdisciplinare în Bazinul Inferior al Prutului (Crihana Veche, Manta și Pașcani), dar și a cercetărilor etnografice și sociologice, în contextul salvării de la distrugere a patrimoniului arheologic și cultural și a evitării riscului pierderii irecuperabile a valorilor etnografice românești.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. cercetări arheologice interdisciplinare;
2. cercetări arheologice de suprafață;
3. cercetări etnofolclorice și de antropologie socială.

Proiectul are în vedere antrenarea unui număr cât mai mare de tineri cercetători (studenţi, masteranzi, voluntari) la cercetările interdisciplinare de teren, care îmbină informațiile arheologice, paleoantropologice, arheozoologice şi etnofolclorice.

Echipa de specialiști care va îndruma voluntarii este formată din cercetători arheologi, antropologi, etnografi, lingviști și sociologi din Republica Moldova și România, interesați fiind de unul dintre cele mai importante șantiere arheologice din bazinul inferior al Prutului, într-un parteneriat care se dorește foarte util cu autoritățile publice locale, dar și cu numeroase instituții de profil din Republica Moldova și România.

Programul cuprinde mai întâi activitate practică (cercetare arheologică și paleoantropologică, desen, spălare și marcare material arheologic și osteologic, conservare primară), urmată de activitatea teoretică, prin lecțiile susținute de către membrii echipei de cercetare pe diverse teme: metode de săpătură,  ceramică, stratigrafie, perioada preistorică și antichitatea în bazinul inferior al Prutului, paleoantropologie, arheozoologie, etnografie și folclor, etc.

Dacă dorești să participi la un experiment deosebit, să fii alături de arheologi, antropologi și etnografi pe perioada lunii august, ești invitatul echipei care coordonează cercetarea de la Crihana Veche-Manta-Pașcani. Nu doar că vei avea șansa să participi la descoperirea unor noi artefacte preistorice și antice, dar vei afla poveștile fascinante din această lume a cercetătorilor.

Condiții minime pentru înscrierea ca voluntar:
– interes pentru etnografie, istorie veche, arheologie și antropologie;
– conduită adecvată mediului științific;
– vârsta de peste 18 ani;
– stare bună de sănătate.

Voluntarii vor trimite un CV pe una dintre următoarele adrese de e-mail:
archaeologymoldova@gmail.com
bioarchaeoheritage@gmail.com
bioarchaeoheritage@yahoo.com

Pentru informații suplimentare, organizatoriipot fi apelați la următoarele numere de telefon:
Ion Ciobanu (+37379078530, Republica Moldova);
Angela Simalcsik (+40766197220, România).

Organizatorii expediției de la Crihana Veche-Manta-Pașcani vor face tot ce este posibil pentru susținerea acestor cercetări.
Cheltuielile privind transportul tur-retur vor fi suportate de voluntari.
Masa și cazarea sunt asigurate de către organizatori.
Vă așteptăm nerăbdători pe șantier!

DONAȚII ȘI SPONSORIZĂRI

Cei care doresc să susțină financiar aceste cercetări pe care le organizează Institutul de Cercetări Bioarheologice și Etnoculturale în parteneriat cu autoritățile locale și alte instituții de profil, pot face donații și sponsorizări în conturile noastre.

Detalii aici: http://bioarchaeoheritage.eu/?page_id=940

Vă așteptăm să ne fiți alături!